Jak na barvy v nemovitosti

29.4. 2022

Jak na barvy v nemovitosti

Jak na barvy v nemovitosti

Máte svou oblíbenou barvu? Určitě ano, ale ne každá barva je vhodná do interiéru. Barvy použité v interiéru ve Vaší nemovitosti by se však měly řídit určitými pravidly. Samotný význam a působení barev je vhodné zvážit podle funkce požadovaného prostoru. Barvy ovlivňují emoce, takže je velmi důležité jakými barvami se obklopujeme. Obecně platí, že do obytných částí, kde jsme v kontaktu s ostatními a vyvíjíme aktivnější činnosti, je vhodnější vybrat teplejší barvy a sytější odstíny. Do prostoru sloužícího k odpočinku naopak studené odstíny a tóny jemnějších barev.

Emoce a pocity, které jsou ovlivněné barvami v interiéru, tvoří významný prvek i při prodeji nemovitosti. První dojem, který získáte při prohlídce rodinného domu nebo bytu, je obvykle rozhodující.

Není se však třeba vzdávat barev, které máte rádi. Pokud máte rádi rudou červenou, která může působit na druhé nepříjemně, zvolte jen správné množství při použití v interiéru. Velký podíl na působení má nejen barva jako taková, ale určuje ji též odstín, struktura, četnost a mnoho dalších ovlivňujících faktorů. I když budete mít méně oblíbenou barvu zahrnutou vkusně v nemovitosti, může se Vám naopak zalíbit.

Pojďme si projít základní význam a symboliku barev:

Žlutá – je spojena s radostí, energií, optimismem. Zářivý odstín pro povzbuzení, rozvoj a radost.

Zelená – dodává pocit osvěžení, uklidnění, života a stability. Vyjadřuje splynutí s přírodou a podporuje kreativitu.

Modrá – barva důvěry, klidu a harmonie. Uklidňující barva podporující mysl a intelekt.

Červená – jednoznačně energická barva plná náruživosti, dobrodružství a elegance. Dodává sílu, ambice a produktivitu.

Fialová – pocity prestižnosti, moci a bohatství. Napříč odstíny nabudíte pocity osobitosti, tajemna a náročnosti.

Růžová – velmi klidná a osvobozující barva, jejíž symbolika je především něha, radost, láska. Dodává pocit ženskosti a jemnosti.

Hnědá – ve znamení důvěry, spolehlivosti a pořádku. Představuje jistoty a navozuje hřejivé pocity domova.

Šedá – barva podporující vnímání a inteligenci. V jejíž symbolice můžeme vidět univerzálnost, pokoru a skrytost.

Bílá – symbolizuje čistotu, mír, nevinnost a svobodu. Její neutrálnost umocňuje výraznost ostěních barev, samostatně může působit chladněji.

Černá – definuje eleganci, poutavost, vzdor, chladnost a ve větší míře smutek. Svým způsobem se jedná o neutrální odstín s dobrou kombinovatelností ostatních barev. Vyznačuje se nadčasovostí a moderností v interiéru nemovitostí.

Zajímá Vás více, nebo byste chtěli probrat konkrétní barevnost i u Vaší nemovitosti. Ozvěte se nám, společně vždy najdeme to nejlepší řešení ;)

Praktické tipy