Jak plánovat kuchyň

17.9. 2021

Jak plánovat kuchyň

Jak plánovat kuchyň

Kdo rád vaří, tráví v kuchyni mnoho času. Plánujete stavět, kupujte byt nebo dům? Jistě se těšíte, až si zařídíte novou krásnou kuchyň. Aby se vám v nové kuchyni dobře vařilo, přečtěte si, jak správně plánovat kuchyň. Připravili jsme pro vás několik tipů.

Životní styl

Při plánování kuchyně je vhodné si nejdříve uvědomit, jakým způsobem vaříte, ale také jak nakupujete a žijete. Rádi vaříte speciality? Potřebujete k tomu mnoho typů koření a dochucovadel? Je potřeba je někam uložit, abyste je měli vždy po ruce.

Jak často jste zvyklí nakupovat? Máte obchod u domu, jezdíte do supermarketu cestou z práce, nebo nakupujte jednou za čas do zásoby? To je další z faktorů, který byste měli vzít v potaz při plánování kuchyně, ale především kvůli zóně pro ukládání potravin.

Jste velká rodina? Máte často hosty, nebo naopak žijete v malém multifunkčním bytě? I tomu byste měli novou kuchyň přizpůsobit. Velká rodina potřebuje velký stůl. V malém bytě je potřeba zařídit kuchyň opravdu chytře, aby se vám v ní dobře vařilo. Nepodceňte životní styl svůj a vaší rodiny.

Tvar kuchyňské linky

Pokud jste se někdy zajímali o plánování kuchyně, asi víte, že je možné mít kuchyň lineární, do L, do U, do G, dvouřadou nebo s ostrůvkem. Do každého prostoru se samozřejmě hodí jiný typ kuchyně. Volba tvaru kuchyně bývá nejčastěji otázkou osobních priorit. Chcete-li být s tou svou dlouho spokojeni, dejte tomu čas a zamyslete se například nad těmito otázkami: Chcete mít při vaření výhled z okna? Máte často hosty a nechcete se k nim otáčet zády? Vaříte sami nebo společně s partnerem či dětmi? Bude kuchyňský kout součástí obývacího pokoje? To je jen několik faktorů, které vám pomohou vytvořit prostor, kde se budete cítit dobře.

Uspořádání kuchyňské linky

Ten, pro koho je vaření koníčkem, si čas v kuchyni užívá. Ovšem nikdo nechce být po vaření bez energie. Z toho důvodu je důležité uspořádat kuchyň tak, aby práce šla plynule a rychle od ruky. Kuchyňskou linku můžeme rozdělit do pěti zón. Ty je potřeba správně rozložit. Jste-li pravák, začněte ve směru hodinových ručiček, u leváků právě naopak. Nemusíte být odborníkem, abyste věděli, jak práce v kuchyni probíhá. Příprava pokrmů nejčastěji začíná vyjmutím potravin z lednice nebo potravinové skříně. Proto je vhodné začít sektorem pro ukládání potravin (lednice, potravinová skříň) a nádobí (skříňky nebo zásuvky pro ukládání nádobí). Následuje zóna mycí, kde potraviny umyjete. Dále se potraviny většinou připravují (pracovní plocha) a případně vaří v sektoru vaření. Po vaření následuje servírování (odkládací plocha). Nechcete podcenit plánování kuchyně? Myslete i na rozměry.

Rozměry v kuchyni

Při rozložení jednotlivých zón v kuchyni platí tzv. pravidlo kuchyňského trojúhelníku. Dle něj byste se měli řídit, chcete-li mít kuchyň ideálně rozvrženou. Prakticky jde o to, že každý z vrcholů pomyslného trojúhelníku by měl ležet na jedné z důležitých zón kuchyňské linky - uskladňovací, mycí a varnou. Vzdálenost mezi jednotlivými vrcholy by měla být mezi 120-270 cm.

TIP! Přesto, že máte velkou kuchyň, se držte raději nižší hodnoty doporučeného rozměru. V opačném případě byste se při vaření zbytečně naběhali.

Určité parametry platí také pro jednotlivé zóny kuchyňské linky. Vše je samozřejmě závislé na prostoru, který máte k dispozici, ale proto, aby se vám dobře pracovalo, vemte tyto rozměry v potaz, až budete kuchyň plánovat. Například na zónu přípravy, která je mezi mycí a varnou zónou, byste měli vyčlenit prostor mezi 80-120 cm. Pro přípravu pokrmů budete potřebovat větší plochu, pokud rádi vaříte ve dvou nebo s dětmi. S místem počítejte též na plochu, kde budete jídlo servírovat, případně, kam budete uvařené jídlo odkládat. Plánujete-li linku ve tvaru U, souběžnou nebo s ostrůvkem, myslete na to, že pro plynulý pohyb potřebujete dostatek místa. Uvědomte si, že i otevřené zásuvky zabírají prostor. Proto by ulička mezi jednotlivými částmi linky měla být ideálně 120 cm. Ať vybíráte kuchyň v obchodním domě s nábytkem, kuchyňském studiu, nebo si ji necháváte zhotovit u truhláře, konečné rozhodnutí bude v každém případě na vás. Proto nepodceňte toto rozhodnutí, ať se vám v novém domově nejen dobře bydlí ale také vaří.

Praktické tipy