Jak prodat nemovitost

9.9. 2021

Jak prodat nemovitost

Dejte tomu pozornost

Prodej nemovitosti je velmi zásadním krokem pro většinu z nás. Jedná se mnohdy o rodinný majetek. Podcenit celou záležitost se nemusí vyplatit.

 

Máte na výběr

Možností, jak prodat svou nemovitost má každý mnoho. Prodáte si ji sám, přes kamaráda, nebo ji nabídnete na internetu. Takový prodej má mnoho úskalí a rizik.

Další možností je prodat nemovitost s realitní kanceláří. Realitních kanceláří je mnoho. Mají různé podmínky a možnosti. Některé realitní kanceláře se zaměřují na developerské projekty, některé na komerční a hospodářské nemovitosti. Většina realitních kanceláří řeší prodej rezidenčních nemovitostí.


Chci realitní kancelář.

Vyberte si podle podmínek realitní kanceláře, které vám nabízí. Zjistěte si jaká je výše provize realitní kanceláře a co za tuto provizi nabízí. Sledujte nabídku realitní kanceláře. Mnohé prozradí její webové stránky. Dobré je se také podívat, jaké mají nabídky ve svém portfoliu. Starají se o své zakázky, nebo jsou jejich zakázky na inzertních serverech téměř nedohledatelné? Podívejte se na reference realitní kanceláře od jejich klientů. Zkrátka než dáte důvěru, tak si prověřte, zda se realitní kancelář dobře o své klienty stará.

 

Nebojte se zeptat

Provize realitních kanceláří se pohybuje od 3 % až do 6 % + DPH z kupní ceny nemovitosti.

Vždy záleží na obtížnosti prodeje, vzdálenosti nemovitosti a právní složitosti. Nebojte se zeptat, co přesně do provize patří a zda budete něco dalšího platit. Bude se nemovitost inzerovat včetně provize? Kdo platí návrhy vklad vlastnických práv. Jak je to s daňovým přiznáním? Kdo zpracovává kupní smlouvy a kde je úschova peněz? Nepříjemná překvapení nejsou nutná.

 

Už máte vybráno?

Pokud si budete nemovitost prodávat sami, mohou Vás čekat různá úskalí. Správná realitní kancelář by Vás měla informovat a provádět celým prodejem bez zbytečné zátěže.

 

Dejte důvěru jenom jednomu.

Vyberte si jen jednu realitní kancelář. Svěřte jí nemovitost, ale omezte délku spolupráce. Sami se pak můžete rozhodnout, zda se o Vás dobře starají, nebo zda bude lepší ohlédnout se jinde. Trvání Zprostředkovatelské smlouvy si domluvte a zeptejte se za jakých podmínek můžete smlouvu ukončit.


A teď už hodně úspěchů při prodeji nemovitosti.

Praktické tipy