Jak zařídit obývací pokoj

17.9. 2021

Jak zařídit obývací pokoj

Jak zařídit obývací pokoj


Někdo má rád doma své soukromí, někteří často hostí rodinu a přátele. Je pro vás domov místem, kde relaxujete, nabíráte nové síly, nebo se u vás dveře netrhnou? Jelikož bývá obývací pokoj nejčastěji místem, kde se setkáváme s přáteli nebo odpočíváme s těmi nejbližšími, zamyslete se nad tím, než ho vůbec začnete zařizovat. Jak tedy zařídit obývací pokoj, kde budete rádi trávit čas? Přečtěte si několik tipů, které jsme pro vás připravili.


Využití obývacího pokoje

Jak už bylo výše zmíněno, v první řadě zvažte, jak budete obývací pokoj užívat. Životní styl každého z obyvatel domácnosti může být jiný. To byste měli vzít v potaz a při zařizování s tím počítat. Ne každý prostor sice dovoluje vyhovět potřebám všech, ale přesto se o to můžete alespoň pokusit. Promluvte si proto nejdříve s partnerem, partnerkou, nebo rovnou se všemi členy rodiny. Ušetříte si tím mnohé projevy nespokojenosti, kterých byste se mohli v budoucnu dočkat.  

Sami rádi odpočíváte při čtení oblíbené knihy? Vytvořte si v obývacím pokoji čtecí koutek. Pohodlné křeslo s podnožkou, malý stolek a lampu jistě oceníte. Že se vaše děti setkávají v obývacím pokoji se svými kamarády? Pravděpodobně ocení Fatboy. A když se jich náhodou sejde víc, účel splní i několik pufů v atraktivních barvách, které můžete později uklidit. Ovšem to, jak budete obývací pokoj užívat, není jediným faktorem, který byste měli zvážit před samotným nákupem nábytku a doplňků.


Styl interiéru

Protože obývací pokoj bývá nejčastěji centrem celého domu nebo bytu, bývá obvykle také místem, ve kterém se nejvíce odráží styl interiéru, který mají jeho majitelé v oblibě. Ať je váš obývací pokoj místem k setkávání s rodinou a přáteli, nebo ho využíváte spíše k odpočinku, zařiďte si ho podle vkusu. I přesto, že třeba nemíváte hosty, žijete sami nebo pouze ve dvou, zasloužíte si prostor, ve kterém se budete cítit dobře.

Že jste se nikdy nezamýšleli nad tím, jaký styl nábytku a doplňků by vám mohl nejvíce vyhovovat? Třeba se najdete v jednom z těchto typů:

Provence

Jste spíše romanticky založení? Máte rádi světlé barvy - bílou, krémovou, béžovou? Rádi se obklopujte ozdobnými polštářky a milujete vůni levandule? Provence styl bude pro vás tím pravým.

Rustikální

Potrpíte si na mohutný sedací nábytek, a to ideálně v kůži? Máte rádi přírodní materiály, jako je dřevo nebo kámen? Jsou vám blízké kovové doplňky a na zem byste si rádi dali kožešinu? Pokud se těšíte, až si v takovém prostoru budete užívat večery u krbu, pravděpodobně vám nejvíce sedne rustikální styl.

Art deco

Milujete interiéry, ve kterých se vyskytují okázalé kousky nábytku? Jsou vám blízké tapety s geometrickými vzory, luxusní svítidla a zrcadla? Dopřejte si styl Art deco i ve vašem obývacím pokoji. Vaše hosty takový prostor jistě zaujme.

Skandinávský

Je vám blízký spíše minimalismus, vzdušnost a jednoduchost? Cítíte se dobře, máte-li kolem sebe světlé odstíny a celkově dostatek světla? Pokud je pro vás obývací pokoj primárně místem, kde nabíráte síly po rušném dnu, interiér ve skandinávském stylu bude pro vás vhodný.

Industriální

Přitahují vás prostory bývalých továren? Představujete si, jak budete pořádat večírky ve svém mezonetu, který bude plný technických prvků? Milujte kov, sklo, odhalené cihly v interiéru? Dopřejte si ve svém interiéru industriální styl.

 

Feng-shui tipy

Podle učení Feng-shui by měla energie v interiéru proudit. Proto zapomeňte na zbytečné ukládání čehokoliv a nestavte si překážky (různé stolky nebo křesla) tam, kam kde nejčastěji chodíte. Stěhujete se a chystáte se umístit původní doplňky do obývacího pokoje ve vašem novém domě či bytě? Zamyslete se nejdříve nad tím, jaký máte k těmto prvkům vztah. Podle Feng-shui i dekorace mají svou energii. Nemáte dobrý pocit z obrazu, který jste měli v původním interiéru? Rozlučte se s ním. Projděte i svou knihovnu, pokud má místo v obývacím pokoji. Zamyslete se, co o vás vypovídají knihy, které vlastníte. Jsou pro vás stále důležité, nebo jsou jen vzpomínkou na určité životní období? Darujte je nebo prodejte.  

Už se nemůžete dočkat, až se pustíte do zařizování vaší nemovitosti? Přejeme vám, ať je výsledek co nejlepší.

 

 

 

Praktické tipy