Na co si dát pozor při hledání pronájmu?

19.10. 2022

Na co si dát pozor při hledání pronájmu?

Na co si dát pozor při hledání pronájmu?

5 správných kroků při hledání pronájmu

1. Jakou nemovitost hledáte?

Než začnete hledat nemovitost k pronájmu, důkladně si promyslete, jaký typ pronájmu hledáte a jaké by měl vlastně splňovat podmínky:

hledáte byt nebo rodinný dům
pokud hledáte pronájem bytu, o jakou dispozici máte zájem
máte vlastní nábytek z předešlého bydlení, nebo hledáte nemovitost, která bude kompletně vybavena
pokud vlastníte auto, zaměřte se na bydlení s dobrým parkováním u domu nebo přímo s parkovacím místem. V jiném případě vyhledávejte lokalitu, která bude poblíž zastávky MHD či linkového spojení

2. Jaký je váš měsíční rozpočet na bydlení?

Stanovte si rozpočet, který jste ochotni za pronájem každý měsíc zaplatit. Ceny pronájmu v nabízených inzerátech jsou často rozděleny do dvou částek, a to na měsíční nájemné a zálohy na energie. Je potřeba také myslet na kauci, která je většinou ve výši jednoho nájmu a také provizi realitní kanceláře.

3. Jak hledat a být na prohlídce mezi prvními?

V tuto chvíli již přesně víte, o jaký typ pronájmu máte zájem. Nyní nastává ta správná chvíle pro hledání. Ty nejlepší nabídky s atraktivní cenou a dobrou lokalitou jsou do pár dnů od uložení pryč. Máte tedy vůbec šanci získat nabídku, kterou jste si na internetu vybrali? Nejlepší způsob je využití „hlídacího psa“. Díky této službě se vyhnete nekonečnému hledání na inzertních serverech. Stačí si správně zadat vyhledávací kritéria, která by měla váš pronájem splňovat.  V případě, že se taková nabídka na internetu objeví, „hlídací pes“ vám ihned pošle nabídku na váš zadaný e-mail.

4. Proč by si měl majitel vybrat právě vás?

Na prohlídce je důležité sdělit o vás co nejvíce informací. Od kdy chcete v nájmu bydlet, kolik osob bude nemovitost užívat, dále kde pracujete, řekněte něco o sobě. Buďte otevření! Čím více informací o vás bude majitel mít, tím větší máte šanci, že bydlení získáte právě vy.

5. Podpis smlouvy, předání nemovitosti

Tento krok je pro vás opravdu důležitý. Nájemní smlouvu si před podpisem důkladně pročtěte. Smlouva se většinou uzavírá na rok a následně se prodlužuje dodatkem na další rok. Zkontrolujte si výši platby nájemného, zálohy na energie a kauce. Předávací protokol by měl obsahovat popis bytu a jeho vybavení. Dále pak opsané stavy měřičů (el. energie, plyn, voda, popřípadě topení).

I ohledně pronájmů jsme Vám samozřejmě k dispozici ;) www.realdomus.cz

Praktické tipy Proč prodávat s námi