Pět důvodů proč pronajímat nemovitost přes realitní kancelář

12.9. 2022

Pět důvodů proč pronajímat nemovitost přes realitní kancelář

Mezi lidmi panuje spousta mýtů, proč nepronajímat nemovitost přes realitní kancelář. A já bych zde ráda uvedla pár důvodů, které by naopak mohly tento negativní názor napříč veřejností změnit.

 

1) Inzerce

Prvním bodem při pronájmu Vaší nemovitosti je inzerát. Ten musí pronajímatel sepsat, což by nemělo být zas až tak těžké. Realitní makléř ale ví přesně, co by měl, a naopak neměl takový inzerát obsahovat. Dále pak fotografie bytu. Řeknete si, párkrát cvaknu fotoaparátem a je hotovo. Za svou praxi jsem však viděla pár opravdu nepovedených fotografií a věřte, že i jedná špatná dokáže případného zájemce odradit. Co je v dnešní době ale velmi drahé je, následné zveřejnění inzerátu na inzertních portálech. Ano, lze využít i ty bezplatné, ale jejich sledovanost zcela jistě není tak vysoká, jako ta na portálech placených.

 

2) Vyřizování poptávky 

Pokud zvládnete vše z bodu jedna, nemáte stále vyhráno. Nyní Vás čeká velké množství telefonních hovorů a ty nejsou vždy příjemné. Zájemci o pronájem často neřeší, zda je zrovna sedm hodin ráno, nedělní čas oběda, nebo deset hodin večer. A nutno také říci, že ne vždy jsou zájemci dobře naladěni. Výjimkou tedy nejsou mnohdy velmi nepříjemné odpovědi třeba jen na podmínky, které majitel nemovitosti má. Zkušený realitní makléř však tyto hovory zvládne s lehkostí a mnohdy již v této fázi vyselektuje ne úplně vhodné zájemce.

 

3) Prohlídky 

Překonáte-li úspěšně bod jedna a dvě, na řadu přicházejí prohlídky. Zde bych ráda ze začátku zmínila to nejdůležitější, a tím je nemalá časová úspora, kterou díky realitnímu makléři získáte. Někteří zájemci mají čas jen dopoledne, někteří odpoledne, někteří navečer, někteří jen o víkendu. A bohužel smutným pravidlem je, že na domluvenou schůzku často vůbec nedorazí a telefon Vám již také nezvednou. I toto časové břímě na svá bedra zkušený makléř rád převezme.  

 

4) Výběr a prověřování zájemců

Realitní makléř provede zájemce Vaší nemovitostí a podá mu veškeré informace, které bude potřebovat. Prohlídky mohou probíhat za asistence majitele bytu. Pokud ale máte v makléře důvěru, není nic jednoduššího, než mu svěřit klíče a nechat vše na něm. Dle získaných informací pak společně vyberete vhodného budoucího nájemníka. Automaticky by měl makléř zájemce také prověřit. Ať už v Centrálním registru dlužníků ČR, nebo v Centrální evidenci exekucí.

 

5) Příprava smluvní dokumentace

Dokážete si kvalitní nájemní či podnájemní smlouvu sepsat sami? Ano, v dnešní době internetu není problém stáhnout si jakýkoliv vzor. Kde ale vezmete jistotu, že splňuje veškeré náležitosti. Obsahuje Vaše smlouva správnou identifikaci nájemníků? Máte podrobně popsán předmět nájmu? Máte přesně uveden způsob úhrady nájemného? Znáte práva a povinnosti obou stran? A další a další podmínky platné nájemní smlouvy? I v tomto případě se však můžete spolehnout na realitního makléře.

 

Ráda bych podotkla, že výhodou je i spolupráce do budoucna. Pokud Vám nájemník ukončí nájem, není nic jednoduššího než zvednout telefon, zavolat Vašemu realitnímu makléři, který má již všechny potřebné informace, a tak zaktualizuje inzerát během chvilky.

A závěrem, velice důležité je také vybrat si toho správného realitního makléře. Tou nejlepší cestou je doporučení od někoho známého. Realitní makléř by měl mít také odpovídající vzdělání nebo praxi v oboru. Nově musí být také pojištěn proti škodě způsobené klientovi.

A protože naši profesionální realitní makléři V REALDOMU splňují veškeré uvedené body, neváhejte nás kontaktovat.

 

Praktické tipy Proč prodávat s námi