Pojištění nemovitosti z pohledu nájemce a pronajímatele

29.11. 2022

Pojištění nemovitosti z pohledu nájemce a pronajímatele

Je nutné mít uzavřené pojištění nemovitosti v případě, že nemovitost pronajímáte, nebo pokud ji v nájmu užíváte ?

Ať už nemovitost pronajímáte či užíváte jako nájemce (v pronájmu či podnájmu), je důležité myslet na pojištění k příslušné nemovitosti. Níže naleznete stručný přehled o tom, jaké pojištění je třeba mít uzavřené a z jakého důvodu.


NÁJEMCE (FYZICKÁ OSOBA )

Pronájem nemovitosti (byt, rodinný dům apod.)

Nájemce má povinnost sjednat si pojištění občanské odpovědnosti. Toto pojištění mu kryje škody na zdraví a majetku druhé osobě, které mohou nastat. Příklady, kdy pojištění můžete kupříkladu využít: vytopíte souseda, vyhoří byt pronajímatele nebo sousedů, zničíte majiteli movité věci v bytě, zabouchnete si klíče, zkrat elektroniky a další.


NÁJEMCE ( PRÁVNICKÁ OSOBA)

Pronájem nebytového prostoru (kancelář, obchod apod.)

Nájemce má povinnost sjednat si pojištění podnikatelské činnosti, které obsahuje mimo jiné i pojištění odpovědnosti z podnikání. Rizika jsou stejná jako u občanského pojištění, jen je třeba rozlišit jiný typ produktu, vzhledem k podnikatelské činnosti.


PRONAJÍMATEL

Pronajímatel je povinen mít pojištěnou nemovitost a opět občanskou odpovědnost. Lze připojistit i speciální pojištění pro pronajímatele, které kryje například výpadek příjmu z nájmu, když je nemovitost z technických důvodů neobyvatelná.


ORIENTAČNÍ CENA POJIŠTĚNÍ

Pojištění občanské odpovědnosti je možné aktuálně pořídit v nejlepší variantě v částce 1.760,- Kč/rok, a to do výše škody 50 mil. Kč. U podnikání je to více individuální v návaznosti na obor, příjmy a podobně.

 

 

Praktické tipy