Připravte se na stěhování

17.9. 2021

Připravte se na stěhování

Připravte se na stěhování, bez stresu a podle plánu


Lepší vyhořet, než se stěhovat? Už jste tohle heslo slyšeli a trochu vás vyděsilo, protože se sami chystáte přesunout na novou adresu? Nemusíte panikařit. Posbírali jsme pro vás ty nejužitečnější rady, díky kterým pro vás stěhování bude hračka.

Dobrý plán je základ

S přípravami na stěhování začněte ideálně měsíc dopředu. Jako první si sepište podrobný časový plán a úkoly, které vás čekají. Budete chtít všechno zvládnout sami, s kamarády, nebo využijete stěhovací společnost? Máte k dispozici dost velké auto? Budete moci zaparkovat před domem, nebo potřebujete speciální povolení? Kde budete shánět krabice na převoz věcí?

Zamyslete se i nad tím, jak bude vypadat váš nový domov. Jestli se stěhujete do většího, není to až tak velký problém, nábytek můžete dokoupit postupně. Přesun do menších prostor je naopak ideální pro vytřídění nepotřebných věcí. Ty můžete prodat, nebo odnést na charitu. Mimo přesun vašich věcí vás čeká i výměna dokladů. Do svých plánů zahrňte i včasné přehlášení služeb, jako je internet, elektřina, voda nebo plyn.

Krabice, pytle, přepravky – do čeho to všechno zabalit?

Zhruba 14 dní před datem stěhování byste měli začít shánět pověstné krabice od banánů. Možná vám to přijde zvláštní, ale v obchodech jsou na to zvyklí a rádi vám pomůžou. Pokud ale zvítězí vaše introvertní já a ptát se prodavačky vám přijde hloupé, můžete si pevné lepenkové krabice nebo plastové přepravky koupit v některém obchodě s nábytkem. Spousta lidí také nedá dopustit na vakuovací pytle, které se hodí hlavně na uskladnění oblečení nebo povlečení. Nevýhodu je, že se v nich všechno zmačká. Skvělé jsou ale na přepravu zimních bund nebo polštářů, protože jejich objem dokážou zredukovat na minimum.

Oblečení sbalíte snadno a rychle, narozdíl od nádobí a nejrůznějších dekorativních předmětů. Ať už na jejich bezpečnou přepravu použijete bublinkovou fólii nebo zmačkané noviny, pojistit vše můžete strečovou fólií, kterou krabice s nádobím omotáte, stáhnete, a zamezíte tak posunům předmětů uvnitř. Strečová fólie je skvělá i na zabalení nábytku, ochrání ho před poškrábáním.

Každou krabici i přepravku označte, ideálně nápisem i barevnou nálepkou, zvlášť pokud jsou v nich křehké nebo ostré předměty. Uvidíte, jak to oceníte v novém bydlení, až budete potřebovat něco rychle najít. Nachystejte si i speciální krabici s oblečením na prvních pár dní v novém bytě, a nezapomeňte na kosmetiku.

Den D – stěhování je tady

Hlavně zachovejte chladnou hlavu. Vy nejlíp víte, kde co je, kam se co má převézt a přenést. Pokud to jde, zorganizujte pomocníky do dvou skupin: jedna bude ve starém bydlení nakládat a druhá se bude starat o přesun věcí v novém. Jestli jste si objednali stěhovací službu, je to jednodušší, protože mají spoustu zkušeností a nemusíte jim radit, co a kdy mají naložit.

Zatímco stěhování krabic je jednoduché, nábytek vám může přidělat práci. Některé větší kusy, jako je třeba postel nebo skříně, bude potřeba rozmontovat. Pečlivě schovejte všechny šroubky a úchytky do sáčku, a ten přilepte izolepou k některé z rozmontovaných částí. Tak se určitě neztratí. V novém bydlení se postarejte hlavně o to, aby nábytek i krabice skončily v pokojích a ne na chodbě. Usnadní vám to nejen samotné stěhování, ale hlavně vaše první dny v novém.

Stěhování je sice spousta starostí navíc, ale na druhou stranu je to taky začátek něčeho nového. Využijte naše tipy a uvidíte, že všechno půjde hladce!

Praktické tipy