Prohlídka nemovitosti

9.9. 2021

Prohlídka nemovitosti

Jak se připravit na prohlídku mojí nemovitosti.

Na prohlídku přichází zájemci o nemovitost, kteří hledají ve Vaší lokalitě. Ne všichni přesně vědí, co vlastně hledají. Zařiďte, ať se Vaše nemovitost ukáže v tom nejlepším světle. Prohlídku domluvte v hodinách, kdy je venku ještě vidět. Před prohlídkou ukliďte, zatopte a rozsviťte světla. V nemovitosti nesmí být žádné nepříjemné pachy.

Psi jsou roztomilí, ale ne každý je milovníkem bojových plemen. Když na hubenou paní skočí radostný pes, může to narušit celkovou atmosféru. Děti dejte k babičce a udělejte si čas. Vady neskrývejte, naopak na ně otevřeně upozorněte. Tohle by se Vám mohlo vymstít po prodeji jako skrytá vada, ze zákona by měl kupující nárok na slevu z kupní ceny.

 

Tipy na samotnou prohlídku

1) Zjistěte jak dlouho zájemci hledají.

Snad nikdy se mi nestalo, že by koupil nemovitost člověk, který teprve začal hledat. Pokud tedy Váš zájemce je na první nemovitosti, moc se neradujte. Teprve se potřebuje rozkoukat a porovnat si své možnosti. Jsou také lidé, kteří mají prohlídky nemovitostí jako takový koníček. Možná ani nic koupit nechtějí, jen se dívají... co kdyby náhodou. Takovým se říká realitní turisté. Doba hledání je delší než dva roky. Pokud Váš klient už má nějaké srovnání, ale nehledá příliš dlouho, může to být váš kupec.

2) Jak budou zájemci financovat.

Tahle otázka je velmi osobní, ale rozhoduje o tom, zda vůbec může celý obchod proběhnout. Někdo má hotovost, někdo potřebuje prodat jinou nemovitost a většina lidí bude čerpat bankovní hypoteční úvěr. Je třeba, aby zájemce od svého finančního poradce věděl, v jakém cenovému pásmu může hledat. Zeptejte se, zda už s finančním poradcem jednal. Pokud bude chtít nejprve prodávat svoji nemovitost, může se vše hodně protáhnout. Ne všechny nemovitosti se prodají obratem, rozmyslete si, jak na své peníze chvátáte.

3) Jak dlouho prohlídka trvá.

Prohlídky jsou různě dlouhé, podle typu nemovitosti a velikosti. Byt se dá projít za 20 minut se všemi podrobnostmi. Rodinný dům zabere třeba hodinu. Pokud nabízíte dům, je lepší začít prohlídku venku. Obejít zahradu a ukázat dílnu, garáž, studnu, nebo septik. Následuje prohlídka interiéru. Rozhodně neposílejte zájemce samotné, ochotně je vyzvěte, ať jdou dál. Někdy zájemci nesměle nakukují za prahem místnosti. To nestačí. Jen ať si vše pořádně prohlédnou, jen tak mohou získat důvěru a nemovitost koupit.

Praktické tipy