Trendy v interiéru pro rok 2022

17.3. 2022

Trendy v interiéru pro rok 2022

V předchozích dvou letech jsme více vnímali významnost estetické stránky našeho domova, kterou většina z nás obvykle neřeší… Klademe důraz především na funkčnost. Pocitová míra ovlivňujícího prostředí, tj.zda se cítíme uvolněně, bezpečně a příjemně, byla vedlejším tématem.

Touha mít ten uklidňující pocit, který je nám dopřáván venku, se postupně přenáší i do našich domovů a stejně jako v loňském roce, hodně interiérové inspirace pro rok 2022 vychází z přírody. Samotné trendy se neprojevují jen v barvách, ale i v použitých materiálech. Neutrální a zemité odstíny (bílá, béžová, šedá, hnědá) dodávají uklidňující pocit, jsou vzájemně dobře kombinovatelné, ale především velmi nadčasové. K těmto základním odstínům je přidána škála olivových odstínů od tmavší zelené až po světle zelenou.

Výraznějšího interiéru docílíte použitím olivové palety jako základního neutrálního tónu, který ladí dobře s oranžovou, modrou, žlutou, rudou červenou, tmavě zelenou, fialovou, nebo pudrově růžovou. Výrazné barvy mohou tvořit jen doplňky, které lze snadno obměnit.

U většího kusu nábytku v dominantnější barvě, jakou může být příkladně pohovka, je lépe se vyvarovat větší četnosti tohoto typu nábytku, důraz je kladen především na minimalističtější design. Prostor pak působí mnohem vzdušněji. Dominantou může být příkladně i výrazná tapeta, či koberec a samotné olivové odstíny lze použít s ostatními neutrálními tóny společně pro přirozenější nádech.

Obklopte svůj dům nebo byt prvky jako jsou přírodní tkaniny, organické textury, dřevěný kusový nábytek, mramor a jiný dlouhodobě udržitelný materiál. Pokud máte zahradu či balkón, plnohodnotně jej využívejte stejně jako ostatní místnosti v interiéru. Pro domácí atmosféru použijte jutové koberce, venkovní ohniště či topidla, která Vás zahřejí v jarních a podzimních dnech. Neměli byste opomenout i na barevnost světla (podle vaší nálady), které zároveň může sloužit jako dominantní dekorativní prvek nejen v interiéru.

Praktické tipy